MasterChef z dietetykiem.
23 i 26 stycznia odbyło się spotkanie z dietetykiem. Podczas wykład uzupełniliśmy braki w wiedzy dotyczącej prawidłowego odżywiania. Następnie wiedząc, że wiedzę najlepiej zdobywa się w praktyce przeprowadziliśmy warsztaty prawidłowego gotowania dla dzieci w asyście rodziców.
Pięknie dziękujemy Szkole Z.S W. Witosa za udostępnienie pomieszczeń do wykładów kulinarnych, oraz za nieocenioną pomoc w przepoczwarzeniu szkolenia.
Poniżej menu wykładów.
- Batoniki owocowe z ziarnami
- Daktyle suszone – 18 szt. (90g)
- Morele suszone – 11 szt (90g)
- Śliwki suszone – 10 szt (70g)
- Nasiona słonecznika – 6 łyżek (60g)
- Pestki dyni – 6 łyżek (60g)
- Olej kokosowy – 2 łyżki (20g)
- Rozpuść olej i wymieszaj z owocami. Zmiksuj, tak by otrzymać pastę owocowa z małymi kawałeczkami owoców.
- Dodaj do blendera ziarna. Miksuj do pasty z małymi kawałeczkami.
- Przełóż do formy i ciasno ugnieć. Przykryj papierem do pieczenia i przygnieć czymś ciężkim, by się ciasno zbiło.
- Podziel na 5 batoników. Przechowuj w lodówce.
- Pudding
- 4 duże dojrzałe banany
- 100 g nasion chia
- 600 ml mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g borówek
Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl.
W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy odważone nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką.
Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych.
- Jaglanka:
- 120g płatków jaglanych
- 60g płatków owsianych górskich
- 40g siemienia lnianego
- 40g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki jagód goji
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
- 1 łyżeczka słonecznika +1 łyżeczka pestek z dyni
Do miseczki wrzucamy płatki, siemię, kokos, jagody goji oraz szczyptę soli i całość zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut.
W międzyczasie obieramy jabłko i ucieramy je na małych oczkach tarki na tzw papkę.
Gdy płatki wchłoną już wodę i staną się miękkie dodajemy przygotowane jabłko i posypujemy po wierzchu pestkami dyni oraz ziarenkami słonecznika. Przed skonsumowaniem całość mieszamy.
- Deser jogurtowy
- 140 g kaszy jaglanej
- 280 ml mleka 2%
- 4 małe dojrzałe banany
- 200 g lekkiego serka wiejskiego
- 4 łyżeczki kakao
- 200g truskawek (mogą być mrożone)
Kaszę jaglaną zalewamy 280 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia (jeżeli zostanie odrobina wody to nie szkodzi, nie odlewamy jej)
Gdy kasza nabierze już temperatury pokojowej dodajemy do niej banana, serek wiejski oraz mleko, a następnie blendujemy składniki około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
1/3 musu odlewamy do kubka, dodajemy kakao (i opcjonalnie kawę), mieszamy dokładnie i wlewamy pierwszą warstwę do wysokiej szklanki.
Kolejną 1/3 musu (jasną, bazową) wlewamy na masę kakaową, a do pozostałej części dodajemy truskawki i raz jeszcze blendujemy tworząc ostatnią warstwę koktajlu, którą dopełniamy całość.
- Serniczek ze szklanki
- 600g lekkiego serka wiejskiego
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 pomarańcze
- cukier waniliowy
- 40 g rodzynek
- 40g miodu
Pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na małych oczkach tarki, następnie przekrawamy owoc w poprzek na pół i wyciskamy do szklanki sok.
Do blendera lub dużego kubka wkładamy wszystkie przygotowane składniki
(zostawiamy odrobinę skórki do dekoracji) i miksujemy na gładką masę.
- Mus bananowy:
- 4 dojrzałe banany
- 2 miękkie awokado
- 80g płatków jaglanych
- 8 łyżek ciemnego kakao
- 40g orzechów nerkowca
- 50g daktyli suszonych
Do wysokiego kubka/kielicha blendera wsypujemy 2 łyżki płatków jaglanych i zalewamy je wrzątkiem, po czym czekamy ok 3 minuty aż napęcznieją.
Następnie dodajemy kawałki awokado, banana oraz kakao
Całość blendujemy na jednolity mus, przekładamy do salaterki i wsypujemy orzechy, które oczywiście możemy zamienić lub też wzbogacić ulubionymi bakaliami.