MasterChef z dietetykiem.

MasterChef z dietetykiem.

WP_20170123_18_01_20_Pro

23 i 26 stycznia odbyło się spotkanie z dietetykiem. Podczas wykład uzupełniliśmy braki w wiedzy dotyczącej prawidłowego odżywiania. Następnie wiedząc, że  wiedzę najlepiej zdobywa się w praktyce przeprowadziliśmy warsztaty prawidłowego gotowania dla dzieci w asyście rodziców.

WP_20170123_17_59_42_Pro

Pięknie dziękujemy Szkole Z.S W. Witosa za udostępnienie pomieszczeń do wykładów kulinarnych, oraz za nieocenioną pomoc w przepoczwarzeniu szkolenia.

WP_20170123_16_04_19_Pro

 

Zdjęcia

Poniżej menu wykładów.

 

  1. Batoniki owocowe z ziarnami
    1. Daktyle suszone – 18 szt. (90g)
    2. Morele suszone – 11 szt (90g)
    3. Śliwki suszone – 10 szt (70g)
    4. Nasiona słonecznika – 6 łyżek (60g)
    5. Pestki dyni – 6 łyżek (60g)
    6. Olej kokosowy – 2 łyżki (20g)
      • Rozpuść olej i wymieszaj z owocami. Zmiksuj, tak by otrzymać pastę owocowa z małymi kawałeczkami owoców.
      • Dodaj do blendera ziarna. Miksuj do pasty z małymi kawałeczkami.
      • Przełóż do formy i ciasno ugnieć. Przykryj papierem do pieczenia i przygnieć czymś ciężkim, by się ciasno zbiło.
      • Podziel na 5 batoników. Przechowuj w lodówce.

 

  1. Pudding
    1. 4 duże dojrzałe banany
    2. 100 g nasion chia
    3. 600 ml mleka
    4. 2 łyżeczki cynamonu
    5. 200 g borówek

puding

Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl.

W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy odważone nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką.

Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych.

 

 

  1. Jaglanka:
    1. 120g płatków jaglanych
    2. 60g płatków owsianych górskich
    3. 40g  siemienia lnianego
    4. 40g  wiórków kokosowych
    5. 4 łyżeczki jagód goji
    6. szczypta soli
    7. 4 duże jabłka
    8. 1 łyżeczka słonecznika +1 łyżeczka pestek z dyni

jaglianka

Do miseczki wrzucamy płatki, siemię, kokos, jagody goji oraz szczyptę soli i całość zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut.

W międzyczasie obieramy jabłko i ucieramy je na małych oczkach tarki na tzw papkę.

Gdy płatki wchłoną już wodę i staną się miękkie dodajemy przygotowane jabłko i posypujemy po wierzchu pestkami dyni oraz ziarenkami słonecznika. Przed skonsumowaniem całość mieszamy.

 

  1. Deser jogurtowy
    1. 140 g kaszy jaglanej
    2. 280 ml mleka 2%
    3. 4 małe dojrzałe banany
    4. 200 g lekkiego serka wiejskiego
    5. 4 łyżeczki kakao
    6. 200g truskawek (mogą być mrożone)

deser jogurtowy

Kaszę jaglaną zalewamy 280 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia (jeżeli zostanie odrobina wody to nie szkodzi, nie odlewamy jej)

Gdy kasza nabierze już temperatury pokojowej dodajemy do niej banana, serek wiejski oraz mleko, a następnie blendujemy składniki około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.

1/3 musu odlewamy do kubka, dodajemy kakao (i opcjonalnie kawę), mieszamy dokładnie i wlewamy pierwszą warstwę do wysokiej szklanki.

Kolejną 1/3 musu (jasną, bazową) wlewamy na masę kakaową, a do pozostałej części dodajemy truskawki i raz jeszcze blendujemy tworząc ostatnią warstwę koktajlu, którą dopełniamy całość.

 

  1. Serniczek ze szklanki
    1. 600g lekkiego serka wiejskiego
    2. 300g  jogurtu naturalnego
    3. 2 pomarańcze
    4. cukier waniliowy
    5. 40 g rodzynek
    6. 40g  miodu

sernik ze szkolnki

Pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i ocieramy skórkę na małych oczkach tarki, następnie przekrawamy owoc w poprzek na pół i wyciskamy do szklanki sok.

Do blendera lub dużego kubka wkładamy wszystkie przygotowane składniki

(zostawiamy odrobinę skórki do dekoracji) i miksujemy na gładką masę.

 

 

 

  1. Mus bananowy:
    1. 4  dojrzałe banany
    2. 2 miękkie awokado
    3. 80g płatków jaglanych
    4. 8 łyżek ciemnego kakao
    5. 40g  orzechów nerkowca
    6. 50g daktyli suszonych

mus bananowy

Do wysokiego kubka/kielicha blendera wsypujemy 2 łyżki płatków jaglanych i zalewamy je wrzątkiem, po czym czekamy ok 3 minuty aż napęcznieją.

Następnie dodajemy kawałki awokado, banana oraz kakao

Całość blendujemy na jednolity mus, przekładamy do salaterki i wsypujemy orzechy, które oczywiście możemy zamienić lub też wzbogacić ulubionymi bakaliami.

 

Komentowanie jest wyłączone